Uitvaartverzekering, hoe werkt het?

Keuzevrijheid bij grafkist of urn: dit moet u weten

Het uitkiezen van een grafkist of urn is geen eenvoudige opgave. Gelukkig kunnen wij u daarbij helpen. Daarnaast worden de kosten voor de grafkist vaak gedekt door de uitvaart verzekering. De nabestaanden worden zo ontzien.
Toch kunnen er beperkingen van toepassing zijn in de uitvaart verzekering waardoor nabestaanden mogelijk niet volledig vrij zijn in de keuze voor een grafkist of urn.

In dit artikel bespreken we de verschillen in keuzevrijheid tussen de twee meest voorkomende uitvaartverzekeringen: de naturaverzekering en kapitaalverzekering.

Naturaverzekering: minste keuzevrijheid

Bij een naturaverzekering is de uitvaart verzekerd in natura. Dat wil zeggen dat de nabestaanden geen geldbedrag ontvangen, maar een pakket van vooraf bepaalde producten en diensten. Hieronder valt van alles, zoals de opbaring, rouwvervoer, rouwkaarten, bloemen, catering en dus ook de grafkist en/of urn.

Omdat de dekking bij een naturaverzekering vooraf is bepaald, is het lastiger om hier vanaf te wijken bij het plannen van de uitvaart. De uitvaartverzekeraar heeft namelijk al een budget vastgesteld voor de kist.

Toch kunt u ook met een naturaverzekering vaak zelf een grafkist kiezen bij Grafkist-urn.nl. Doe dit wel in overleg met de begrafenisondernemer en verzekeraar. Als de grafkist van uw keuze wat duurder is en afwijkt van het vastgestelde budget, moet u soms wat bijbetalen. Maar vaak is dit goed te regelen. Bovendien zijn onze grafkisten en urnen goed betaalbaar.

Heeft u op dit moment een naturaverzekering, maar wilt u eigenlijk meer keuzevrijheid? Dan kunt u hierover contact opnemen met uw verzekeraar. Vaak zijn er mogelijkheden om de dekking aan te passen. Soms kunt u ook een extra verzekering afsluiten waarmee uw nabestaanden de kosten voor de kist na overlijden kunnen betalen.

Kapitaalverzekering: meeste keuzevrijheid

Bij een kapitaalverzekering keert de uitvaartverzekeraar na overlijden een vast bedrag uit aan de nabestaanden. Dat biedt volledige keuzevrijheid bij het samenstellen van de uitvaart.

Nabestaanden kunnen zelf kiezen welk deel van de uitkering wordt gebruikt voor de grafkist. Daarnaast zijn ze volledig vrij in het kiezen van een leverancier voor de grafkist of urn.

Ook andere uitvaartverzekering met een vrij besteedbaar bedrag zijn geschikt voor volledige keuzevrijheid bij een grafkist.

Bron: https://www.uitvaartverzekering.nl/

0